27.12.12

jaapani jõul

Sho ütles, et ta luges mingist foorumist ühe poisi probleemi. Too oli hädas oma välismaa tüdruksõbraga, kes oli öelnud talle: Anna mulle üks mõistlik põhjus, miks ma peaksin jõulu puhul minema sinuga deidile, et siis pärast armuhotellis seksida. Kui ära põhjendad, siis olen nõus. 
Nii pöördub poiss foorumisse, sest ta tõesti ei leia ühtki mõistlikku põhjust, miks deit ja seks hotellis jaapani jõulutraditsiooni moodustavad. 
Foorumlased ka vabandasid: tõesti ei oska põhjust välja mõelda. 
Nii et meil oli ebatraditsiooniline jaapani jõul ehk traditsiooniline Eesti jõul, kuigi sõime jaapani toitu (mis oli totaalne edulugu). Aga päev enne tegime Dushyanthaga piparkooke. 
Pildid:

Minu tehtud taigen. Ma algul mõtlesin, et ei tee ja ostsime IKEAst piparkoogimajakese. Aga siis mõtlesin, et tahan ikka proovida ise teha, sest ma polnud kunagi ise tainast teinud. Natuke hele tuli, aga maitse ja struktuur kõik õige. 
 Pool on veel külmikus alles, ei tea mida teha. 
Oleks ma taignateol Sho appi võtnud, oleks see palju tumedam tulnud, sest, nagu hiljem selgus, Sho on suhkru sulatamise proff.
Dushyantha.
Täiega profilt sulatatud suhkur.

 Vahepeale. 
Üks asi, mis Sho netist leidis ja ma kohe tahtsin ära proovida. Sest kõik, mida sa netist leiad, tuleb kindlasti kodus järele teha. 
 Kõikidel IKEA asjadel on kokkupanemisjuhend. Ka piparkoogimajal.








Eelmised olid pühapäeva pildid. 
Edasi on jõululaupäeva ehk esmaspäeva pildid ehk minu suur söömaaeg. 
 Ma mängin toiduga. Mõned jaapani toidud teevad neba-neba. Ehk et on limased. Näiteks see mugul.
Mul võttis kokkamine poolteist rahulikku päeva. Koos puljongiteo ja dashiteo ja värkidega.
 Asjad ootel. See pott ehk nabe on üks hubasemaid asju mu meelest.
 Sho vanemad tulid ja olid elevil ja põnevil ja piilusid, mis ma köögis teen. Ma olin rahulikus rütmis sisuliselt terve päeva ainult süüa teinud, aga ikka ei jõudnud graafikuga õigesti. 
 Sellise asja tegin. Sinna valgesse laiku, kus muidu peaks espressotass käima, käib meil sojakaste. 
Pildistamiskeskkond pole just kõige kaunim. 

 See oli teine käik. Krevetid ja veel.
 See oli kolmas käik. Need valged rõngad on kalmaar, mille me ostsime, puhastasime ja... oh elukest. Ma oleks muidu kalmaari pildi pannud ka, aga ma nägin sellel pildil kole välja, nii et ma ei pannud. 
 Aga prae-makrell pole pildile jäänud. 
 Mängin toiduga. Ei, nii teevad profid pallikesi. Mis käivad allpool oleva nabe ehk... ma ei tea, ühepajatoidu? sisse. See pott on nabe ja see toit poti sees on ka nabe. Võta nüüd siis kinni. (Võta näpust? Ühendaks need kaks fraasi: Võta nüüd siis näpust kinni.)
 Ja mina, nagu näete, olin igavesti köögis. 
Selle tordi tegi Sho isa. Meil oli muidu magustoiduks kõrvitsapuding, mille tegi Sho ja mis pole ka pildile jäänud. 

Sho vanemad röökisid vaimustusest. Ei, nad ei röökinud. Aga nad olid totaalses vaimustuses. Sho oli ka totaalses vaimustuses. Tema vaimustust ma usun. Sho ütles, et nad õppisid taaskord, kui oluline on jaapani toite korralikult lahkelt valmistada. Et siis saab tavalisest maitsest suurepärane maitse. Terve õhtu nurrusin rõõmust, et mul kõik lihtsalt nii hästi välja tuli.

Ma tean, ma käin lihtsalt nii heas kokakoolis. 
Ma pole vist rääkinud. Kohe keisri kodu ääres on üks uhke maja, kus on palju uhkeid restorane ja nende restoranide peakokad annavad tunde selle maja keldrikorrusel, kerjustele. EI. Aga keldrikorrusel siiski.
Üks mu õpetaja and is näiteks just raamatu välja, mis räägib aastavahetuse pidusöögist. Terve raamat räägib sellest, kuidas teha üht umbes sellist kolme-korruselist toitu. Kui guugeldate "osechi", tuleb veel ilusaid pilte.
Ühe elemendi jaoks ühes karbikeses on raamatus mitu lehekülge, koos seletustega ja laiendavate jutukestega sellest, kuidas jaapani toiduga ikka asjad on või ei ole.
Ta on kift õpetaja. 
Tunnis räägib ka, kuidas jaapani toiduga asjad ikka on või ei ole. Esineb avaldutega, et: aga vaadake lehma ja sea silmi. Need on nii lahked silmad, et nende liha lihtsalt peab olema maitsev. 

Tegelikult ta esineb väga paljude avaldustega, mis nii absurdselt ei kõla, vaid on väga õpetlikud.


3 kommentaari:

  1. "Esineb avaldutega, et: aga vaadake lehma ja sea silmi. Need on nii lahked silmad, et nende liha lihtsalt peab olema maitsev."

    Täitsa lõpp kui armas väide! :D

    VastaKustuta
  2. Nii uskumatult lahe kõik see toidu värk, ma pean ütlema. Muudkui vaatan ja imetlen. Aga piparkoogiteo tahaks kunagi ise ka algusest lõpuni ära proovida. Need sinu pildid olid ses osas väga inspireerivad! :)
    Head uut, Maarja!

    VastaKustuta
  3. Head uut aastat sulle ja teile!

    Piparkoogitaigna tegemine pole üldse nii raske, kui kartsin. Niisamuti on leivateoga.
    Keeruliste tainaste müüdid purunegu! :)

    VastaKustuta