16.03.16

olen täiega ajastu vaimust kantud

Mõtlesin, et pean ikka varem üles ärkama kui praegu, sest just need hommikused paar tundi jäävad edukast päevast puudu. 
S soovitas, sest ta internetist kuulis, et paned kella igal hommikul 15 minutit varem äratama. Selline lihtne valem. Mitte korraga paar tundi, vaid lihtsalt 15 minutit. 

Ma leidsin veel 15 vabandust, miks ma seda teha ei saa. Näiteks, sest ma pean viimasel ajal korra nädalas ärkama kell 4.30, samas kui kaks korda nädalas viin läbi jaapani keele tundi, mis lõpeb kell 20.15 ja korra nädalas osalen jaapani keele tunnis, mis lõpeb kell 19.  

M'iga rääkisime ka. 
Ma ütlesin, et kui ma saaksin valida ühe superpower'i, siis valiksin võime oma harjumusi hetkega muuta. 

Ta ütles, et ärkab kell 6 ja see on normaalne ja harjumuse tekkimiseks vajab inimene vaid 10 päeva. Kõik on lihtsasti saavutatav, sõnas M. 

Ma vingusin: agaaaaa kui see oleks superpoweeeeer, siis saaks ju hetkegaaaa. Seepärast seda nimetataksegi - superpoweeeeer. 

Võtsin end käsile ja panin kella 7.45 äratama. 
Eile ärkasin ja ei tea, mis juhtus, aga tegin ühe hommikuse vaikse võimlemise ka. Kohvi ja smuuti, muidugi. Silm selge, hea olla. 
Tänaseks panin 7.30. Jälle ärkasin ja võimlesin.

Aga siis hakkasin mõtlema, et peaks ikka rohkem hommikusi rituaale looma. Guugeldasin best morning routines ja hakkasin sirvima. 

Vahel, kui mõtlen oma mõttemustritele või kommetele, see tähendab, kui mõtlen endale, tuleb meelde see iTunesU poliitfilosoofia kursus. Viimases loengus räägib Andreson meie ajast ja mõtetest sama distantseeritult kui kõikidest teistest aegadest ja mõtetest. 

Ta räägib umbes nii, et teaduste ja tööstuste sõnavara (ja mõtteviis) on sisse söönud end kõikidesse teistesse  eluvaldkondadesse. 

Inimeste vahel on või ei ole keemiat. 
Suhe kas töötab või ei tööta.
Kõik asjad moodustavad süsteeme, mida on võimalik juppideks lahutada ja juppide summa võrdub süsteemiga. 

Okei, vaevalt, et ta neid suhte-asju rääkis. Mul lihtsalt tulid need näited kohe pähe.

Aga seda rääkis küll, et 20. sajandi inimene (kursus on salvestatud 30 aastat tagasi) arvab, et kõik on võimalik ja kõik läheb aina paremaks - tuleb teada vaid õiget valemit. 
Kui tead õnne valemit, siis astud lihtsalt vajalikud sammud ja oledki õnnelik.
Kõik need käsi- ja enesabiraamatud on hea ajastu vaimu peegeldus.

Tee mõõdukalt trenni, ole mindful ja mediteeri, toitu ja investeeri õigesti, siis oled õnnelik.

Ja sa pead olema õnnelik - see on esimene käsk.
Tõepoolest, ma olen täiega oma ajastu inimene, mõtlen.

Ah, ja siis veel info, massiline info otse taskus. Kui mul on küsimus, siis vastuse üle niisama juurelda tundub ajaraisk. Konkreetse vastusega küsimuste üle ei juurelda, neid guugeldatakse. Ka konkreetse vastuseta küsimusi tasub guugeldada, saad kohe vähemalt vastusevariandid. 

Aga ma tean, et alternatiiv õnnele ja selle valemitele on üks pime ja õudne koht ja seepärast teen heal meelel nägu, et maailm ei ole kaootilne, ettearvamatu ja mu soovidele allumatu paik, vaid kõik on süsteemi paigutatav ja juhitav. Lihtne, see on nagu projektijuhtimine: üks suur eesmärk ja siis väikesed eesmärgid selle suure täitmisel, mille taha saad eduka soorituse korral linnukese märkida. Lae alla õiged telefoniäpid ja oledki esimese sammu õnne suunas astunud. 

Ähäh, maailm on süsteem ja selle süsteemi keskmes olen mina ja mu elu, mille üle ma kontrolli võtan.  

Kui guugeldate populaarse blogi valemit, siis leiate tungiva soovituse iga postitus lõpetada küsimusega lugejatele. See on selleks, et lugejaid julgustada kaasa rääkima.
Selliseid küsimusi on raske siiralt esitada, aga seekord tõepoolest tahan teada, päriselt: millised on teie hommikused rituaalid? Tahan enda hommikuid ikka paremaks tuunida, äkki saan miskit üle võtta. 


14 kommentaari:

  1. Hea hommiku põhiline eeldus on puhanuna ärkamine ja nii, et uni saab lihtsalt otsa, mitte 15 või 50 minutit varem äratushelina peale silmade lahti vinnamine. Sellise ärkamise eeldus omakorda on õigel ajal magama minemine ja "õige aeg" on inimeseti üsna erinev. Kui oled hästi maganud, pole raske näiteks koeraga väike hommikune jalutustiir teha.
    Ja veel- mu jaoks õnn pole rida check-linnukesi lahtrites "ideaalne suhe", "normaalne sissetulek", "treenitud kõhulihased" jne, vaid oskus elada endaga rahus ja tasakaalus ka siis, kui asjaolud pole ideaalsed. Sest kunagi ju pole kõik ideealne.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ärkan tavaliselt nii kaheksa-poole üheksa paiku, iseenesest. Samas, nii raske tundub õhtul varem magama jääda... kui lihtsalt ei jää. Seepärast tundub kella-meetod hea. Õhtul loodan siis järjest varem uniseks jääda ja üks hetk asi normaliseerub, aga siis on loomulik juba varem ärgata.

      Olen rahu ja tasakaalu osas täitsa nõus. Mu jaoks pole õnn ka mitte rida check-linnukesi. Aga niiviisi seda tihtipeale serveeritakse, tänapäeval.

      Kustuta
    2. http://36.media.tumblr.com/554a7ac65ae789a1e8f1216220189ff2/tumblr_nfcll66ONp1r25ob9o1_500.jpg

      Minu emotsioon igal hommikul.

      Kustuta
    3. Mul ka suht sama emotsioon, igal teisel hommikul :D

      Kustuta
  2. Hommikusest ärkamisest -
    Mu sõber ütles ükskord, et tema ei ärka kunagi kella peale. Et see võib teha täieliku karuteene - ärkad keset mingit teatud unefaasi ja ongi päev rikutud. Paljude jaoks ei ole see meetod muidugi võimalik, kuna tuleb kuhugi jõuda väga täpseks kellaajaks. Kuna mu sõber on iseenda boss ja minuti pealt ei pea üldiselt kuhugi ilmuma, siis tema jaoks see töötab. Sellise meetodi alusel alustas ta pikka aega tööd näiteks viie-kuue paiku hommikul. Pragu toimub minuteada ta naturaalne ärkamine nii umber kaheksa-üheksa paiku.

    Mulle kui ülikehvale ärkajale ja ebaühtlase töörütmiga inimesele on hommikud ja äratuskella heli alati üsna traumeerivad olnud. Niisiis, kuna leidsin, et eriti hullemaks minna ei saa, siis juba pikemat aega tagasi mõtlesin oma sõbra meetodit proovida. Mu peigmees on alati olnud (või õigemini, pidamud olema) varajane ärkaja ja tema liigutamiste peale üles ärkamine läheb ausaltöeldes palju paremini, kui šokiga ärkamine kella peale..

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Niisiis ütlevad kaks kirjutajat kahest, et äratuskell on saatanast :D
      Aga jah, see eeldab sellist stabiilset elu, kus varajasi kohustusi ja hiliseid pidusid pole. Üks selline ja kohe lööb rütmi jälle sassi. Vähemalt mul.

      Kustuta
    2. Mu tuttava I-phone'il oli mingi app, mis mõõtis unetsükleid ja äratas sobiva tsükli ajal, st kui olid pinnapealsemas unes.

      Kustuta
    3. Sellistest äppidest olen ka kuulnud. Sho kunagi "tööga seoses" katsetas mingit masinat, mis sama funktsiooni täitis. Mingi võru käe ümber. Ei andnud imelisi tulemusi.

      Kustuta
  3. Kassikempsu koristamine ei kuulu vist sellesse nimekirja, mida sa ootad ;) Aga äratuskellasid on ka erinevaid - näiteks selline tore, mis valgusega äratab. Paned progammi ja tuba hakkab vaikselt-vaikselt valgemaks minema ning keha ärkab iseenesest. Eeldusel muidugi, et kardinad piisavalt paksud on ja päris päike juba varem üles ei aja ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sho kindlasti rõõmustaks, kui kassivetsu oma hommikurituaaliks teeks :p
      Valgusega äratavatest kelladest olen kuulnud, näinud pole...

      Kustuta
  4. Ma olen ikka alati kuulnud, et harjumuse juurdumiseks kulub siiski pigem 21 päeva. Oma kogemus kinnitab. 10-ga oleks eriti lihtne elu.
    (suurim sõber Google kinnitas :D)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. :D Nii et superpower kuluks ikka ära. Kakskümmend üks pikka päeva, iga minut katsumus.

      Kustuta
  5. mulle see randmel surisev äratus meeldis (aga läks katki). valgusega äratuskell ei sobiks, sest kasutan silmaklappe.
    kui koju tuli koer, siis mõtlesin, et tekitan varahommikuseks rutiiniks ühe jalutuskäigu. kahjuks koer pigistab silmad kinni ja keerab teise külje kui ma kell 7 tahan temaga õue minna... ja nii on mu hommikune rutiin üks kohv ja blogirulli läbi töötamine:P

    VastaKustuta
  6. Surisev äratus tundub nati hirmuäratav, aga peaks proovima.
    Koer oleks suht kaheksa-üheksa paiku valmis tiirule minema. Seitse veel põõnab diivanil.
    Oh jah, mu kaunid varahommikud oma rutiinidega said viimase nädalaga täiesti purustatud. Suveaeg veel ka. Aga eks alustan nüüd jälle otsast.

    VastaKustuta