11.10.14

jaapanlane valgevenest

Meil on külas üks jaapani poiss Valgevenest. Jep. Kui ta väike oli, nägi ta dokumentaali Tšetšeenia sõdadest ja leidis, et midagi tuleb muuta. Pärast keskkooli läks vene lingvistikat õppima ja siis otsustas, et hea idee on Valgevenesse vahetusõpilaseks minna. Nüüd kahetseb. No mitte päris, aga suht. Ühikal on 12 korrust, mille peale on 13 pesumasinat, millest töötavad 3. Nende kolme pärast kaklevad valgevenelased pidevalt aserbaidžaanlastega. 
Kolm kuud pole tal dušš üldse töötanud. Asjapulgad käivad kohal ja ütlevad, et teeks korda küll, kui rikas välismaalane raha plekiks. Aga ta ei anna. Nii et käib pesus harva, ühe sõbra juures. 
Septembri algusest alates on juba öökülmad, aga keskkütet pole veel sisse lülitud ja tekk on õhuke.

Ta oli üllatunud, kui Solarises Lido bistrood nägi, sest Valgevenes on ka üks ja jutt liigub, et seltsimees President oli selle restorani spetsiaalselt Valgevene rahva jaoks teinud. Suure südamega nagu ta on. 
Ma ütlesin, et jep, Eesti president on ka suure südamega ja varustas meidki Läti toiduketiga. 

Ma ütlen, Eesti on suurepärane. Võite vinguda selle või teise üle, aga Eesti ON suurepärane. Juba seepärast, et vinguda võib.

Aga see poiss, ta on ikka ülitore. 21aastane natuke hallipäine viisakas ontlik poiss, aga miskipärast tunneb vajadust lihtsalt niisama Iraani minna. Ja teinekord Süüriasse. Ja teinekord Mägi-Karabahhi. 
Isa tööasjus elas ta väikelapsena natuke Inglismaal ja vanemad on seda meelt, et maailma peab nägema. Nii et kui poeg ütleb, et ma lähen nüüd Mägi-Karabahhi või muusse sõjatsooni, siis isa ütleb: mine-mine, kogemusi tuleb koguda. Kui poeg juba välismaale jõudnud on, hakkavad ema ja isa uudiste kaudu rohkem uurima, et kus nende lapsuke siis on ja tagantjärele ehmatavad alati kõvasti ära. Aga siis on juba hilja. 

Ta muide õpib Valgevenes ka natuke soome keelt ka ja tema huvi eesti keele vastu suureneb järjest enam, nii et tõenäoliselt tuleb ta jaanuaris, kui vahetusaasta Valgevenes lõpeb, Tallinna Ülikooli talvekooli eesti keele kursustele. 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar