19.07.17

normaalne

Mul on üks uudis, aga ma ei tea isegi, kust alustada, sest selle uudisega seoses on mul olnud nii palju mõtteainet. Teatavasti tahan blogisse alati pea mõtetest tühjaks valada (pähe ei jää mitte midagi ja siis käin niiviisi, tühja peaga ringi), aga nüüd pole seda mingi neli kuud teha saanud ja pean hakkama sorteerima neid mõtteid, mis vanad aga aktuaalsed, ja neid, mis on uued aga triviaalsed jne. 

Siis on veel üks kategooria: mõtted, mida lugeja tegelikult lugeda ei tahaks, aga siis loeb ja ei saa neid enam peast ära ja ma kahetsen, et kirjutades kedagi sellesse olukorda panin. Vahel on keegi mulle ka söötnud asju, mida tahaksin, et mu ajus ei oleks, aga nüüd lihtsalt on. 

Nüüd läks jälle hämaraks ära, aga see on vanast harjumusest. 
Uhhh.
Uudis on see, et olen lapseootel ja kõik on hästi.

Sellest olekski pidanud alustama, aga alguses oli vaja ikka hämada. 

Titt sünnib detsembri algul, aga kui omadega väga hiljapeale jääb, siis minu sünnipäeval. 
Detsembris on lisaks mu sünnale veel Jeesuse ja K isa ja K tädi ja J sünnipäevad ja aastavahetus. November ka normaalne, siis on K ja Sho sünnad.

Praegu on rasedus poolepeal, aga juba oma 6 nädalat olen tundnud, kuidas keegi, kes pole mina, korraldab mu naba all asju.

Kui see poleks "maailma kõige loomulikum asi", siis ütleks, et tulnukad valisid mu anumaks oma mingile haigele ulmeprojektile. Pole kaugeltki normaalne, et inimese sees on inimene. Call me Matryoshka doll

Kõhus on poiss, kellel on nimi ka, aga ütlen seda praegu ainult inimestele, kes küsivad või kellele tahan öelda.

/Hämara jutu hoiatus!/ 
See on mu rasedus number neli ja küllap seeõttu arvasin alguses, et lapse nimi peaks olema Neli. Või lausa Kuus, sest eelmise rasedusega elasin mingi kaks nädalat teadmisega, et võivad tulla kolmikud.
/Hämara jutu lõpp/

Aga see on minevik. Selle korra edu saladusi võib olla mitu. Esiteks võib-olla see, et käisin tublisti joogas ja massaažis ja tundsin end hästi. 
Teiseks võib-olla see, et massöör pärast üht järjekordset sessiooni ütles: ma õnnistasin su lapse ära.
Damn man! 
Aga no olgu siis, mõtlesin.

Aga kõige tõenäolisemalt ikka seepärast, et arst andis mulle tarbimiseks kolm asja: rasedushormooni (et keha saaks täiega aru, et ta on rase), immuunsüsteemi nõrgestavat rohtu (põnev fakt: inimelualge on ainus "võõrkeha", mida immuunsüsteem ei tohi välja tõrjuda, aga vahel läbirääkimised ei õnnestu ja viirusetõrjeprogramm pingutab üle) ja hobuse koguse foolhapet (juhuks kui normkogus ei toimi).

Selle klassikalise kombo peale oligi raseduse esimene kolmandik muretu, välja arvatud muretsemine, muidugi. 
Siis tuli oluline ultraheli, kus öeldi, et kõik on väga heas korras ja olin paar päeva täitsa muretu, aga mingil põhjusel olin ka eraarstile aja pannud ja läksin ka sinna ja see arst ütles, et kõik on korras peale varajase preeklampsia ohu, mis on suuuuur. 

Mõtlesin, et ei guugelda, aga ikka guugeldasin ja lugesin õuduslugusid ja süda vajus saapasäärde ja mõtlesin, et kas tõesti võib juhtuda, et elu mind jälle kuskil rentslis selga pussitama hakkab.

Kes ei tea, siis preeklampsia on selline eluohtlikuks kujuneda võiv "tüüpiline" rasedahaigus, mille põhjust päris täpselt ei teata ja mille ainsaks "raviks" on sünnitamine. Mis tähendab, et kui preeklapsia tekib raseduse liiga varajases staadiumis, sünnib laps liiga vara. 

Ainus asi, mis preeklapsia riski reaalselt vähendada suudab, detsembris avaldatud kõige uuema uuringu kohaselt 83% juhtudest, on vana hea südameaspiriin. Sest preeklampsia on seotud platsenta kehva verevarustusega ja aspiriin vedeldab verd. Seda arsti käsul tarbima hakkasingi. 

Ja ja ja ja ja nüüd käisin arstil, looteanatoomia ultrahelis, mis on väga tähtis, sest seal mõõdetakse kõik ära. Tehti ka uus vereproov preeklapsia ümberhindamiseks ja varsti sain arstilt telefonikõne. Ta alustas: head uudised! 
See on ilgelt hea viis vestluse alustamiseks, avastasin. 

Ma olen normaalne rase! Täna, esimest päeva normaalse rasedana, olengi lihtsalt olnud. Hommikul ärkasin ja ütlesin Shole: normaalne rase ärkas praegu üles.
Sho küsis: kas normaalne rase teeb kohvi? 
Ma ütlesin: normaalne rase teeb kohvi ja tal on kõht tühi. 
Siis istusin maha. Ütlesin: normaalne rase istus maha. 
Sho ütles: kas normaalne rase koristab köögi ära? 
Ma ütlesin: jah, normaalne rase koristab. 

PS. Tahan öelda veel seda, et lisaks pea mõtetest tühjendamisele on selle postituse eesmärk olla ka mingil määral informatiivne neile, kellele teemadering vastikult tuttav. 

Miki äsas spinnerile ka. Ta on kartmatu. 


20 kommentaari:

  1. Palju-palju-palju õnne! Mul on nii hea meel sinu üle! :) Kuulun ka ise sellesse inimklassi, kellel see ilmselt kõige lihtsamini ei lähe, aga näe, kui teistel hästi läheb, annab see inspiratsiooni endalegi. Igatahes, head kandmist ja avastamist :)

    VastaKustuta
  2. Kõrge laega kodus saab last HÄSTI kõrgele lakke visata, uti oi-oi-oi, uti voi-voi-voi! Nii tore uudis tänasesse päikselisse päeva. Tüünet ootust!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eeh. Läksin kunagi külla. Kadriorgu, kus ju kõrged laed. Võtsin vastujooksnud lapse. Tõstsin üles. Vastu laelampi. Klaasist laelampi. Kuppel purunes klirinal, kõik oli klaasikilde täis, laps nuttis, ta vanemad lohutasid mind jne.

      Situational awareness, paluks.

      Kustuta
  3. Suurepärane uudis! Mul on väga hea meel Su pärast! :)

    VastaKustuta
  4. võõras Tuuli7/19/2017 3:15 PM

    Poetasin lausa rõõmupisara seda postitust lugedes!

    VastaKustuta
  5. Palju-palju-palju õnne! Rõõmustan siiralt!

    VastaKustuta
  6. Kui saaks, postitaksin siia praegu südame, aga ma ei oska. Nii hea uudis!

    VastaKustuta
  7. Aitäh teile kaasa rõõmustamast!

    VastaKustuta
  8. Tõesti tore uudis! Mul on nii hea meel su üle :-) Ja küll kõik hästi lõpuks läheb!

    VastaKustuta
  9. Isegi sind isiklikult tundmata rõõmustan kõvasti koos sinuga ja hoian pöidlaid, et teine pool ka ilusti mööduks. Palju-palju õnne!

    VastaKustuta
  10. Ah, kui tore :) palju õnne kõigile asjaosalistele!!

    VastaKustuta
  11. hoian kõiki pöidlaid, varbaid jm kätte juhtuvaid jäsemeid :)
    PALJU pÕNNE ;)

    VastaKustuta
  12. Ma ei teagi, kuidas ma juba ammu siin blogis ei ole käinud. Enda arust olen käinud ja siis pole uusi postitusi olnud. Ei tea..
    Väga hea meel on! Palju õnne!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh!

      Kirjutangi nii harva, et mind on lihtne ära unustada. Mõtlen, et mitmes mõttes toredam oleks tihemini kirjutada, aga lihtsalt kirjutamise pärast mingit päris-p"ska juttu ka ajada ei taha :D

      Kustuta
  13. Palju õnne! Sellist.. normaalset!

    VastaKustuta
  14. Tänu! Norm õnn kulub norm rasedale ära.

    VastaKustuta